Homemade English cuisine can be yummy :)

Welcome!

Chciałoby się rzec STARYM ZWYCZAJEM, ale w rzeczywistości nie aż tak starym… W każdym razie ponownie udało nam się zorganizować spotkanie, podczas którego poznawaliśmy kolejną z kuchni świata.

Tym razem wybór padł na kuchnię angielską, znaną mi raczej w postaci rozgotowanej, niedoprawionej i bez smaku. Słowo „raczej” zostało użyte nie bez powodu. Otóż do dziś wspominam (od ładnych kilku lat) jeden rewelacyjny deser bezowy z sosem(!!) cytrynowym – to było niebo w gębie. Tymczasem moja towarzyszka podróży bardzo dobrze zapamiętała pudding. Taaaaa 😀

Z pewnych nieznanych mi przyczyn nikt nie zdecydował się przygotować puddingu. Myślę, że to nie dlatego, iż między wierszami wspomniałam, że ten kto przyniesie pudding zostanie zamknięty w szafie, póki sam go nie zje… Za to było dużo innych, bardzo dobrych potraw. Wszyscy spisali się na medal i z poświęceniem (pozdrawiam słoik!) przygotowali przeróżne dania w taki sposób, iż naprawdę można było dojść do wniosku, że angielskie potrawy nie są takie złe. Nie wiem czy to zasługa wybitnych zdolności kulinarnych, potraktowania przepisów z dużą swobodą i dozą dystansu, czy też przez przypadek. Nie wiem i nie obchodzi mnie to. Było smakowicie i wesoło – to mi wystarczy.

Pora na zdjęcia. Od razu uprzedzam, że z fotografią kulinarną ma to mało wspólnego. Niemniej jednak we wpisach o kuchniach z różnych zakątków świata chodzi mi jedynie o zaprezentowanie potraw. Dobrych potraw. Wszystko było obfotografowane gdy już stało podane na zastawionym stole.

DSC_6239_111

Cornish pasties. Przygotowywane z ogromnym poświęceniem – w roli wałka do ciasta wystąpił… SŁOIK! 😀 I choć nie przepadam za nadzieniem mięsnym, to przyznam, że w tej wersji mi smakowało.

DSC_6243_111

Cheese scones. Wytrawne bułeczki z nadzieniem serowym (3 rodzaje).

DSC_6244_111

Vegetable pie. Nazwijmy to zapiekanką warzywną. Z zastrzeżeniem „żadnych przypraw!”.

DSC_6253_111

Nieśmiertelne Fish&Chips! Sztandarowe danie. Ze względów higienicznych nie zawijaliśmy w gazetę. Żeby nie było frytki robione w domu – obieranie, krojenie i smażenie 3kg ziemniaków do najprzyjemniejszych nie należy, tak więc serdecznie pozdrawiam i dziękuję Panu, który czynił honory 😉

DSC_6248_111

Scones. Bułeczki z rodzynkami. Wybornie smakują ze śmietaną lub dżemem. Z masłem podobno też. Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę wyśmienite.

DSC_6249_111

Crumble. Czyli owoce pod kruszonką. Wymiatało. Po prostu. Masakrycznie słodkie, ale stanowiło ucztę dla podniebienia.

DSC_6247_111

Kruche ciastka z nadzieniem lemon curd. Nieskromnie powiem, że wyszły dobre. Ale lemon curd przysporzył nie lada problemów przy przygotowywaniu. Należy z dużą dozą dystansu potraktować proponowane błyskawiczne sposoby przygotowania i mimo wszystko stosować się jednak do starych ale skutecznych rad z dziada pradziada. Będzie dłużej, ale mniej stresująco i większa szansa na otrzymanie pożądanej konsystencji.

DSC_6245_111

Muffiny z marchewką, orzechami, kardamonem i imbirem. Ciekawe połączenie.

Niestety bardzo ubolewam, ale nie mam zdjęcia najlepszej potrawy z całej imprezy – kurczaka curry. Smakowało jak z indyjskiej knajpy, ale co się dziwić, skoro twórczyni jak zwykle włożyła całe swoje serce w przygotowanie :). Na tą kobietę zawsze można liczyć (w kwestii dobrego żarcia i nie tylko)!

Bardzo lubię te wieczory z kuchnią świata. Przygotowywanie potraw z różnych zakątków ziemi stanowi niekiedy spore wyzwanie, ale tak za pierwszym, jak i za drugim razem uważałam, że było warto. I zawsze jest dobra zabawa!

I… krokodyl! 😀

Bye, bye!

dancewiththecamera

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. budzu pisze:

    Z niecierpliwością czekamy na następne tego typu spotkanie:D
    Tak w ogóle to myślałam, że wcale nie stanęło na tym, że osoba z puddingiem idzie nim poczęstować Twojego przyjaciela pająka na poddasze:P

    1. Ja już nie pamiętam na czym stanęło. Ale pamiętam, że były takie różne propozycje 😛

  2. rokita pisze:

    Zdjęcia wyszły… smakowicie 😀

    1. Bo i smakowicie było 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s